پنوماتیک چیست؟

پنوماتیک

پنوماتیک چیست؟

 

پنوماتیک ( نیوماتیک ) در زبان یونانی به معنی باد یا نفس میباشد و در صنعت و فناوری امروز به معنی استفاده از هوای فشرده برای انتقال انرژی است. بدین ترتیب که هوا به وسیله ای یک کمپرسور فشرده شده  و در سیستم پنوماتیک مصرف میشود. به  علت مزایایی مانند بازده بالا, قابل کنترل بودن, سادگی تعمیر و  نگهداری و باعث شده تا امروزه در صنعت رواج بسیاری داشته باشد .

انتقال انرژی در صنعت یک بخش مهم در فرآیند های تولیدی است، و این انتقال می تواند با روش های متفاوتی انجام شود. سه روش مرسوم برای انتقال انرژی عبارتند از: انتقال مکانیکی، انتقال الکتریکی و انتقال توسط سیال جاری تحت فشار.

برای انتقال انرژی به روش مکانیکی از قطعاتی مانند چرخ دنده، پولی، زنجیر و غیره استفاده می شود. این روش برای انتقال قدرت در مسافت های کوتاه مناسب است. در انتقال انرژی به روش الکتریکی از انرژی الکتریکی جریان یافته در سیم ها و کابل ها استفاده می شود که مهم ترین مزیت این روش انتقال سریع در مسافت های طولانی است.

سیستم های هیدرولیک و پنوماتیک نیز سیستم هایی هستند که برای انتقال انرژی به روش سیال تحت فشار طراحی شده اند.

 

پنوماتیک

گروه کارخانجات صنعتی رادفر

 

بخش های اصلی تشکیل دهنده سیستم های پنوماتیک

 

تولید هوای فشرده
این کار توسط کمپرسور انجام می شود اما در حالت های خاص ممکن است هوای فشرده با روش دیگری تولید شود که انتقال هوای فشرده توسط مخزن یکی از این موارد است.
به طور کلی می توان بیان کرد که کمپرسور موظف به متراکم کردن سیال (هوا) است. این تراکم هوا توسط سیلندر و پیستون در کمپرسور اتفاق می افتد. فشار خروجی در کمپرسور های معمولی بین ۷ تا ۸ بار است که در بعضی نمونه ها به ۱۰ بار نیز می رسد و در نمونه های خاص مانند کمپرسور اسکرو فشار خروجی ۱۲ بار است.

 

واحد مراقبت
به بیانی ساده میتوان واحد مراقبت را به این ترتیب تعریف نمود که این واحد مسئولیت مراقبت از هوای فشرده را دارد. این واحد دارای سه بخش اساسی فیلتر، روغن زن و رگولاتور است. برای دستیابی به اطلاعات بیشتر در زمینه ی بخش های واحد مراقبت به توضیحات موجود در قسمت های مربوطه مراجعه شود.
برای درک بهتر وظیفه ی این واحد مثالی را بیان می کنیم:
فرض کنید سیستم شما با فشار ۸ بار طراحی شده است، دقت کمپرسور به حدی نیست که الزاما فشار خروجی را روی ۸ بار نگه دارد، به این ترتیب به دلیل حساسیت زیاد عملگر ها، قبل از ورود هوای فشرده به عملگر فشار آن توسط رگلاتور روی فشار تنظیمی ثابت نگه داشته می شود، رطوبت و آلودگی آن نیز با دقت بیشتری فیلتر شده و نهایتا در بعضی حالت ها که خشک بودن هوا ایراد محسوب می شود به کمک روغن زن مقداری چربی به هوای فشرده انتقال می یابد.

 

شیر پنوماتیک
شیر ها در سیستم های پنوماتیک به منظور کنترل جهت، کنترل فشار و کنترل جریان استفاده می شود. به عنوان مثال شیر کنترل فشار موظف به کنترل فشار خروجی مطابق با فشار خواسته شده توسط سیستم است. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه ی شیر ها پنوماتیک به بخش مربوطه مراجعه شود.

 

عملگر پنوماتیک
عملگر های پنوماتیک شامل جک پنوماتیک (سیلندر پنوماتیک)، سیلندر چرخشی پنوماتیک، گریپر (چنگک) پنوماتیک و جک های بدون شفت یا رادلس و غیره می باشد. لازم به ذکر است که اساسی ترین نکته برای انتخاب جک یا سیلندر پنوماتیک طول کورس و قطر پیستون می باشد.

 

پنوماتیک

گروه کارخانجات صنعتی رادفر

 

مزایای استفاده از سیستم های پنوماتیک و هوای فشرده:

هوابه اندازه کافی و بطور فراوان در اطراف ما وجود دارد.

هوای فشرده بی خطر و غیرقابل اشتعال و تا فشارهای بالا متراکم شده و به نقاط دیگر قابل انتقال می باشد.

هوای فشرده پاک و تمیز می باشد لذا می توان از آن در صنایع غذایی و دارویی و الکتریکی استفاده نمود.

برخلاف انرژی فسیلی هوای فشرده بعد از استفاده بدون تغییر به هوای اطراف برمی گردد.

قطعات ساختمان عناصر پنوماتیکی ساده و تعمیر آنها نیز ساده می باشد.

تغییرات درجه حرارت محیط در هوای فشرده هیچگونه تأثیری ندارد.

امتیاز: 1/ 5

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *