Dairy industry ICON

Dairy industry

دامداری صنعتی چیست؟

دامداری صنعتی راهکار افزایش بهره وری و کاهش هزینه و حفاظت از محیط زیست می باشد.

امروزه با توجه به بازار داغ محصولات گوشتی و دامی و نیز پیشرفت تکنولوژی، حرفه دامداری به یک کار تخصصی مبدل شده و دامداران برای سوددهی هر چه بیشتر از تجهیزات پیشرفته و متعددی بهره می برند. پس اگر می خواهید دامداری صنعتی راه اندازی کنید و یا دامداری خود را از سنتی به مدرن تغییر دهید، لازم است که با اخذ مشاوره از متخصصان این صنعت، به درست ترین و بجاترین انتخاب ها دست بزنید.

گروه صنعتی رادفر با تکیه بر بیش از ۳۰ سال سابقه در پیاده سازی گاوداری های صنعتی، خدمات مشاوره تخصصی را به متقاضیان عرضه می‌دارد. برای اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.

با ما در تماس باشید!

آیا به اطلاعات بیشتری نیاز دارید؟
می توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.

تماس با ما تماس با ما

چگونگی پیدایش دامداری صنعتی

در گذشته انسان محصولات دامی خود را با شیوه های گله داری سنتی تولید میکرد اما به دلیل افزایش فزاینده جمعیت از سال ۱۸۲۰، تهیه غذا به یک چالش جدی مبدل گردید. به مرور زمان و با پیشرفت های علمی و کشف عوامل تاثیرگذار در تغذیه حیوانات مانند مکمل های ویتامینی، دامداران توانستند گله های خود را در محیط های بسته پرورش دهند ولی با معضل مرگ و میر دام بدلیل بیماری های ناشی از تجمع، مواجه شدند.

در قرن ۲۰ میلادی، با کشف و تولید آنتی بیوتیک ها و واکسن ها، دامداران توانستند بیماری های شایع دام را کنترل یا کاهش دهند و این امر منجر به تولید دام و محصولات دامی در مقیاس بالا گردید به طوری که بر طبق آمار جمع آوری شده در سال ۲۰۰۵، ۴۰% از محصولات گوشتی و فرآورده های دامی جهان از طریق دامداری صنعتی تولید می شود.

تجهیزات راه اندازی دامداری صنعتی

تفاوت دامداری سنتی با دامداری صنعتی

امروزه حرفه دامداری به صنعتی مکانیزه و تخصصی تبدیل شده است که نیازمند دانش و مدیریت  است، در واقع می توان گفت برای این‎ که مراقبت و پروار کردن دام، بهداشتی‌تر و راحت تر انجام شود از روش های علمی، تجهیزات و وسایل مختلفی استفاده می شود اما با وجود تمام این ها، هنوز هم این روند در ایران به کندی پیش میرود و موافقان و مخالفان هر دو روش، دلایلی را بر حقانیت خود اذعان می کنند که خلاصه ای از آن در زیر آورده شده است.

رویکرد دامداری سنتی

در شیوه سنتی دامداری، تجهیزات خاصی برای پرورش دام وجود ندارد و همه دام ها اعم از گاو و گوسفند در یک محل نگه داری و خود افراد خانواده به آن ها رسیدگی می کنند. بسیاری از طرفداران این روش، موارد زیر را دلایل برتری روش سنتی گاوداری می دانند.

  • دامداری سنتی عموما بصورت خانوادگی انجام و هزینه نیروی انسانی محاسبه نمی شود و همین امر تفکر اشتباهی را تداعی می کند که قیمت تمام شده پرورش دام در روش سنتی پایین تر است.
  • در روش سنتی، دامدار با امکانات و تجهیزات ابتدائی از دام خود نگهداری کرده و هزینه ای بابت خرید وسایل نمی پردازد.
  • دام ها در این روش از علوفه موجود در مراتع و چراگاه ها تغذیه کرده و هزینه تهیه خوراک دام، بسیار کمتر است.
  • دامدار نیازی به خرید تجهیزات گران قیمت ندارد و فقط وسایل ضروری را خواهد خرید.
  • با تعداد کمی دام نیز امکان پرورش و تولید محصول وجود دارد.
  • بدلیل تعداد کم گاودام ها، نیازی به وجود خیلی از بخش های ساختمان دامداری صنعتی نیست.
  • به خاطر عدم تجمع گاوها، بیماری ها نیز کمتر بوده و رعایت نکات بهداشتی و مواردی همچون دامپزشک، واکسیناسیون و معاینه دوره ای نیز بسیار کم است که خود موجب کاهش هزینه نگهداری می شود.

تمامی موارد بالا، مواردی حاکی از تصور پایین بودن هزینه‌ها و ریسک کمتر دامداری سنتی است و موجب می شود تا دامدار اقدام به صنعتی کردن حرفه خود را نداشته باشد.

اما تحقیقات علمی و شرایط کنونی مواردی را در رد صلاحیت روش سنتی بیان می دارد .

  • با توجه به کاهش مراتع طبیعی، خطر کمبود منابع غذایی دام بسیار تهدید کننده و مشکل آفرین شده است.
  • خوردن علوفه طبیعی نیاز دام را برای رشد سالم مرتفع نکرده و دام به تنوع غذایی احتیاج دارد.
  • برای داشتن دام های پروار تر و فروش بیشتر بایستی از اصول علمی و تغذیه ای متشکل از مکمل ها و ویتامین ها استفاده کرد.
  • چرای بیش از حد دام در مراتع موجب آسیب جدی به محیط زیست و نابودی این حرفه در آینده خواهد شد.
  • با توجه به امکان پرورش محدود دام در روش سنتی و افزایش جمعیت مصرف کننده از سوی دیگر، محصولات معدود سنتی جوابگوی میزان بالای نیاز نیست.
  • تصور دامدار فقط معطوف به عدم نیاز به خرید علوفه می باشد در صورتی که هزینه رساندن دام ها به مرتع را محاسبه نمی کند.
  • درآمد زایی فزاینده به دلیل کار طاقت فرسای رفع و رجوع دامداری در دامداری سنتی امکان پذیر نیست و افزایش درآمد نیاز به مدیریت و تجهیزات خاص دارد.
مقایسه دامداری سنتی با دامداری صنعتی

رویکرد دامداری صنعتی

اگر در یک دامداری نگهداری و پرورش دام با روش های علمی و متمرکز و با تجهیزات اتوماتیک صورت پذیرد، به آن مرکز دامداری صنعتی می گویند.

استفاده از روش دامداری صنعتی، در مدیریت، کنترل و افزایش بازدهی کسب و کارتان کمک بسیاری کرده و موفقیت در حوزه دامپروری را به همراه می آورد اما همچنان افرادی هستند که این روش را بسیار هزینه بر و ریسک پذیر می دانند و موارد زیر را به عنوان هزینه های جاری بیان می کنند.

  • در دامداری صنعتی با توجه به اینکه کلیه گاوها در یک محل نگهداری می شوند امکان بروز بیماری بیشتر است و لذا اقدامات لازم برای پیشگیری و درمان بیماری نیز ضروری است که خود، هزینه نگهداری از دام ها را افزایش می دهد.
  • حضور دامپزشک در محل دامداری برای نظارت بر رعایت موارد بهداشتی و فنی امری ضروری و هزینه بر است.
  • بدلیل موارد ایمنی بهداشت، بایستی به صورت دوره ای کارهایی مانند واکسیناسیون، سم پاشی و ضدعفونی صورت پذیرد.
  • فرد دامدار برای مدیریت بهتر نیازمند به ارتقای سطح دانش خود می باشد.
  • مکان دامداری بایستی برابر با استانداردهای جهانی و کاملا مجهز باشد.
  • هر دامداری صنعتی باید دارای بخش های خاصی همچون (آغل، بهاربند، انبار کنستانتره، سیلو و …) باشد.
  • نیاز به فردی متخصص جهت انجام امور کورد برداری، ثبت زمان دقیق فحلی و تلقیح و … می باشد که مطمئنا این فرد نیازمند پرداخت حقوق است!
  • وجود نرم افزارهای اتوماسیون و کاربردی ضروری و هزینه بر می باشد.
  • این روش ریسک بالایی داشته و در صورت عدم مدیریت صحیح، رعایت نکردن اصول بهداشتی و تغذیه نامناسب دام و … کاهش سود و مشکلات فراوانی را برای سرمایه گذار  خواهد داشت.

اما با وجود تمامی این هزینه ها، منفعت های بالای دامداری صنعتی را نیز باید در نظر داشت.

  • با استفاده از تجهیزات اتوماتیک، نیاز به پرسنل خرد کاهش یافته و حقوق افراد متخصص را توجیه پذیر می سازد.
  • با اصلاح نژادی، دام هایی با میزان گوشت بیشتر و شیردهی بالاتر خواهیم داشت.
  • با رعایت تغذیه مناسب و بدلیل استفاده از علوفه مخلوط و متشکل از ویتامین و دیگر مواد ضروری، دام هایی خواهید داشت که به سرعت رشد کرده و به وزن‌شان اضافه می شود و خیلی سریع تر به مرحله بهره برداری می رسند.
  • از آن جا که در این روش هدف از پرورش دام از قبل تعریف می شود، نوع تغذیه و بازار مصرف نیز قابل کنترل است.
  • علاوه بر درآمدزایی حاصل از فروش گوشت، میتوان از محصولات جانبی دام همچون استفاده از شیر، پوست و پشم آن نیز سودآوری داشت.
  • امکان پرورش تعداد بالای دام و در نتیجه افزایش سرمایه وجود دارد.

به طور کلی می توان گفت که هر چند هزینه های جاری در روش دامداری صنعتی بیشتر است اما با رعایت موارد لازم، سودهای سرشاری را نیز به همراه داشته و بازگشت سرمایه سریع را به ارمغان می آورد.

Livestock icon white

شرایط دامداری صنعتی در ایران

در ایران با توجه به خطر نابودی مراتع و کاهش منابع غذایی دام که حاصل چرای بیش از حد در روش دامداری سنتی بوده، روی آوردن به شیوه صنعتی دامداری امری ضروری می باشد اما متاسفانه حتی با اقدامات دولت در زمینه آگاهی سازی، واگذاری وام و حمایت های مالی از سرمایه گذاران باز هم اکثر محصولات گوشتی کشور از طریق دامداری سنتی تولید می شود.

آمارها حاکی از این است که ۷۰% درصد شير و گوشت مورد نياز كشور توسط دامداری های سنتي و فقط ۳۰% درصد سهم توسط دامداری های صنعتی تامین می گردد که دلیل عمده آن را کاهش هزینه ها در تولید عنوان می نمایند. در حالی که اگر میزان بازده تولید و خروجی هر دو روش را با هم مقایسه نماییم، خواهیم دید که چنانچه روش دامداری صنعتی به درستی انجام پذیرد، نه تنها تمامی هزینه های اولیه جبران می شود بلکه می توان به سرعت به سود دهی رسید و علاوه بر آن افزایش بهره وری، میزان تولید گوشت و دیگر فرآورده ها را به همراه خواهد داشت.

گواه این مدعا مطالعه ای است که در سال ۱۳۹۴ در استان خراسان شمالی در سطح ۵ واحد از هر سیستم سیستم صنعتی، نیمه صنعتی و سنتی انجام شده است و خلاصه آن به شرح زیر می باشد.

جدول مقایسه فروش گاوداری سنتی با گاوداری صنعتی

لازم  به ذکر است که درصد کم فروش گاو نر در گاوداری صنعتی در جدول فوق، بدلیل ماهیت و تفکر گاوداری صنعتی که همان نگهداری از گاو ماده برای تولید شیر و محصولات لبنی است.

برای دانلود اصل مقاله اینجا کلیک کنید

نکات مهم در دامداری صنعتی

اگر تصمیم به راه اندازی یک دامداری صنعتی گرفته اید یا میخواهید دامداری خود را گسترش و روش صنعتی را جایگزین روش سنتی کنید بایستی قبل از هر اقدامی نکات زیر را به دقت بررسی نمایید.

بر اساس هدف از راه اندازی گاوداری به دو نوع گاوداری شیری و گاوداری گوشتی تقسیم می گردد که هر کدام از آن ها بازار فروش خود را دارد.

هر چند که حوزه محصولات یک گاوداری شیری با کمی بسط دادن بیشتر است و میتوان در کنار تولید شیر، محصولاتی نظیر کره، پنیر و خامه را نیز تولید نمود.اما به طور کلی باید فاکتورهای زیر را برای  راه اندازی گاوداری و تجهیزات مورد نیاز مدنظر قرار داد.

  1. محل دامداری

    • عدم نیاز سنجی محیطی خود عامل بزرگی در شکست بعضی از گاوداران است، چرا که شرایط آب و هوایی گاوداری باید با نوع گاوی که میخواهید پرورش دهید همخوانی داشته باشد.
    • توجه به مساحت گاوداری نیز حائز اهمیت می باشد. پس از مدتی و با جفت گیری گاوها، فضای مورد نیاز شما نیز افزایش خواهد یافت و عدم توجه به آن مشکلاتی را پدید می آورد.
    • طراحی ساختمان گاوداری باید مطابق با استاندارد های جهانی و دارای زیر بخش های مقتضی آن باشد.
  2. نژاد دام

    انتخاب نژاد دام بر اساس هدف تولید بسیار با اهمیت است و به طور مثال اگر هدفتان تاسیس یک گاوداری شیری است، نژاد گاو شیری نیز باید خریداری شود.

  3. تجهیزات 

    • محل نگه داری دام ها باید دارای شرایط استاندارد و مطابق با طبیعت دام باشد و تهویه، سرمایش و گرمایش مطلوب صورت پذیرد تا میزان مشکلاتی همچون استرس دمایی برای دام نیز کاهش یابد.
    • همچنین در هنگام خرید تجهیزات تخصصی باید به هدف دامداری توجه کرد و مسلما یک گاوداری گوشتی نیازی به دستگاهی همچون شیردوش ندارد.
  4. یادگیری

    با تعیین هدف درست و فراگیری اصول فنی و متد پیشرفته مدیریت، میتوانید به فروش بالا و سوددهی دست یابید.

  5. اخذ مشاوره

    در کنار یادگیری و آموزش، می توانید از افراد خبره نیز برای دستیابی به راهکارهای بهتر جهت کاهش هزینه استفاده کنید، به عنوان مثال یک مشاور به شما خواهد گفت که بدلیل تعداد بالای دام، خرید دستگاه شیردوشی یکی از الزامات است تا بتوانید هم مدت زمان شیردوشی را کاهش دهید و هم به تعداد کمتری از پرسنل نیاز داشته باشید.

  6. دامپزشک

    رعایت اصول بهداشتی در تغذیه، محل نگهداری، پیشگیری از بیماری، زایمان و … مواردی است که حضور دائمی دامپزشک را در دامداری می طلبد و با استفاده از دانش او می توانید علاوه بر دستیابی به محصولات بیشتر و با کیفیت تر، از بیماری ها و مشکلات شایع نیز جلوگیری کنید.

  7. تغذیه

    توجه به نوع علوفه و خوراک دام بر اساس نوع دام یکی از ضروریات است و میزان مخلوط خوراک دام به نوع نژاد دام بستگی دارد و در انتخاب و میزان خرید و نوع دپو آن تاثیرگذار می باشد و نیازمند کسب اطلاعات جامع است.

نکات مهم در راه اندازی دامداری صنعتی

علاوه بر آیتم های فوق، برای افزایش سودآوری در زمان بهره برداری از گاوداری صنعتی رعایت موارد زیر توصیه می شود:

  • استفاده از مناسب ترین تاسیسات گاوداری صنعتی با توجه به شرایط دام
  • مجهز بودن کلیه بخش های ساختمان و جایگاه های دام به تجهیزات بهداشتی و فنی
  • بخش بندی هر قسمت از ساختمان ( مانند بهاربند- زایشگاه-آغل- انبار علوفه و …) جهت عدم اتلاف هزینه های جاری و استفاده کاربردی از بخش ها
  • کنترل مداوم جیره غذایی دام و جیره نویسی درست با بررسی فاکتورهای هدف برای هر دسته از دام
  • استفاده هم‌زمان از کنسانتره (غذای خشک) و علوفه (غذای تر) در خوراک دام برای ایجاد تعادل غذایی و خرید کنسانتره استداندارد
  • کنترل مداوم بهداشت محل پرورش دام و تمیز کردن روزانه جایگاه ها
  • ضدعفونی دوره ای ساختمان
  • بررسی روزانه وضعیت جسمی دام توسط دامپزشک
  • برنامه ریزی علمی و ایجاد زمان های معین جهت تغذیه دام ،شیردوشی یا دیگر اقدامات روزمره مورد نیاز
  • رکورد برداری و ثبت کلیه آمار دام (اعم از زمان فحلی، تلقیح مصنوعی یا زایمان گاو)
  • خرید غذای دام در زمان مناسب و انبارداری اصولی آن جهت کاهش هزینه ها و جیره بندی صحیح آن
  • استفاده از نرم فزارهای کاربردی جهت بالا رفتن انجام اقدامات فوق در زمان خاص خود
  • ارتقای مداوم سطح دانش مدیریتی و آگاهی های فنی درباره تغذیه و بهداشت دام جهت استفاده از بروزترین روش های نگهداری و پرورش دام
امتیاز: 1/ 5